elbilar

Så miljövänliga är elbilar

Elbilar är smutsiga! Säger vissa, medan andra talar sig varma om de miljömässiga fördelarna med elbilar likt att de inte släpper ut några avgaser. Men hur är det egentligen? Är elbilen en vän för miljön, eller raka motsatsen?

Svaret på denna fråga tar vi reda på i den här artikeln.

 

Hur miljövänliga är elbilar?

Elbilar är mer miljövänliga än fossilsdrivna bilar, men fossildrivna bilar är mer miljövänliga innan de kommit ut på vägarna. Detta främst då det är miljömässigt kostsamt att tillverka elbilar. Om du laddar din elbil med grön el eller inte spelar en stor roll för elbilens totala miljöpåverkan.

Mer specifikt: Under de första tusentals milen är fossilbilen mer miljövänlig, men ju längre du kör med din elbil desto mer miljövänlig blir den. En elbil är nästan alltid mer miljövänlig än en fossilbil.

 

3 faktorer som är problematiska för elbilar

 

1. Batteriet kräver naturresurser

Elbilar måste vara bestyckade med ett kraftfullt batteri, annars blir den räckvidd som gäller lidande. Batteriframställningen står för hela 40 procent av elbilens klimatavtryck, och sammantaget lämnar tillverkningen av batteriet ett klimatavtryck som är dubbelt så stort i jämförelse med batteritillverkningen för fossilbilar.

 

Läs mer: Så mycket kostar det att ladda sin elbil.

 

2. Elbilar laddas med svart energi

Även om elbilar är avgasfria är miljöpåverkan stor om man laddar sin elbil med svart el, som kommer från exempelvis ett kolkraftverk. Om man enbart laddar sin elbil med svart el är miljövinsterna små jämfört med om du skaffat en konventionell diesel- eller bensinbil.

 

3. Elbilar måste kunna återanvändas mer effektivt

En elbil skrotas i regel efter att den körts omkring 20 000 mil. Om du kört din elbil så pass långt har du gjort miljön en tjänst, men det tar inte bort det faktum att det är svårt att återanvända den koppar, den kobolt och det litium som elbilsbatterierna innehåller. Återanvändningen måste förbättras rejält för elbilar som finns att köpa i Sverige, så även utomlands.

Om du vill läsa en mer detaljerad artikel om hur miljövänliga elbilar är, då är YourMatters en bra resurs.

Lämna en kommentar

Item added to cart.
0 items - £0.00