elbilar

Så mycket kostar det att ladda sin elbil

Elbilar har ofta ett högt inköpspris, såväl på ny- som begagnatmarknaden. Att tanka en elbil är relativt billigt, men exakt hur mycket kostar det att ladda sin elbil egentligen? Det, och mycket mer tar vi reda på i den här artikeln.

 

Hur mycket kostar det att ladda elbilen?

I Sverige kostar det i regel 2 till 3 kronor per mil att ladda sin elbil om du laddar den hemma. Om du laddar din elbil på en laddstation är det i stället en kostnad på cirka 6 kronor per mil som gäller. Att ge en elbil med en räckvidd på 30 mil en full laddning i hemmet kostar cirka 75 kr.

 

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Om du laddar din elbil i hemmet tar det cirka 10 timmar att ladda upp den. Vissa elbilar likt Tesla Model S och Tesla Model 3 erbjuder även snabbladdning med särskilt hög spänning och strömstyrka. Att ladda sin elbil i en snabbladdningsstation tar cirka 20 minuter.

Notera att inga experter rekommenderar att du ska ladda din elbil i hemmet, då brandrisk föreligger.

 

Får man ladda sin elbil i motorvärmaruttaget?

Du får inte ladda elbilar med nollutsläpp i motorvärmaruttaget. Främst då det inte säkert då vanliga elkablar inte är anpassade för den höga belastning som ett krävs för att man ska kunna ladda sin elbil. För att ladda en elbil med nollutsläpp krävs en laddstation som kostar ca. 15 000 kr.

 

Vad kostar det att ladda en elbil på en laddstation?

Det kostar i regel mellan 3,50 och 6,00 kronor per kWh att ladda sin elbil på en laddstation. Det exakta pris du betalar skiljer sig främst beroende på årstid då elpriset oftast är som lägst på sommaren. En annan faktor är hur snabbt du väljer att ladda bilen. Att ladda bilen snabbt är dyrast.

Du får räkna med ett prispåslag på cirka en krona per kWh om du väljer att snabbladda din bil på en laddstation som erbjuder snabbladdning.

Räkneexempel för elbil av märket Tesla: Med ett laddningspris på 4,50 kr per kWh kostar det 288 kronor att ladda en Tesla Model S med en batterikapacitet på 64 kWh. Uträkning (4,50*64=288)

Räkneexempel för elbil av märket Nissan: Med ett laddningspris på 4,50 kr per kWh kostar det 180 kronor att ladda en Nissan Leaf med en batterikapacitet på 40 kWh. Uträkning (4,50*40=180).

Läs mer: Tesla och Nissan är bara två av alla elbilar som finns att köpa i Sverige.

 

Prisexempel på vad det kostar det att ladda en elbil hemma

Räkneexempel för elbil av märket Tesla: Med ett elpris på 1,5 kr per kWh kostar det 96 kronor att ladda en Tesla Model S med en batterikapacitet på 64 kWh. Uträkning (1,5*64=96).

Räkneexempel för elbil av märket Nissan: Med ett elpris på 1,5 kr per kWh kostar det 60 kronor att ladda en Nissan Leaf med en batterikapacitet på 40 kWh. Uträkning (1,5*40=60).

Notera: Det är cirka 67 % billigare att ladda sin elbil i hemmet. Den kostnad du måste betala för laddstolpen inkluderas inte i denna uträkning.

När du tagit reda på hur mycket det kostar att ladda en elbil rekommenderar vi att du tar reda på hur mycket el en elbil förbrukar per mil.

 

Hur laddar man en elbil?

För att kunna ladda sin elbil vid en elstation måste du ha anslutit dig till en bränslekedja likt Preem eller Circle K. Bara då får du tillgång till det laddkort eller den ”tag” som krävs för att du ska kunna ladda bilen. Utöver det måste du föra in laddhandsken i laddstolpens laddningsuttag.

Vi rekommenderar även att du låser bilen medan du laddar den. Detta då en låst elbil är en försäkran om att ingen kan avbryta laddningen utan din vetskap, bekräftar försäkringsbolaget IF.

 

Så laddar du din elbil via ett publikt laddnätverk

I videon nedan förklarar ett företag vid namn InCharge hur du bär dig åt för att ladda din elbil via deras laddningsnätverk.

Lämna en kommentar

Item added to cart.
0 items - £0.00