Uncategorised

Producera El Hemma För Att Ladda Din Elbil Genom Vägguttag

Producera El Hemma För Att Ladda Din Elbil Genom Vägguttag

Att ladda sin elbil genom egenproducerad el är ett effektivt och billigt sätt att minska elkostnaderna. Elbilsupphandling kommer att guida dig kring vilka regler och riktlinjer som gäller för att producera el hemma och samtidigt ladda din elbil genom ditt vägguttag. 

Läs mer om:

  • Producera egen el och ladda hemma
  • Fördelar med att ladda via ett eget vägguttag
  • Nackdelar med att ladda via ett vanligt vägguttag
  • Kostnader för att ladda din elbil i hemmet
  • Tänk på säkerheten när du producerar egen el i hemmet

Ladda elbil hemma genom att producera egen el

Om du vill ladda din elbil hemma enkelt genom ditt vägguttag är produktion av egen el ett bra alternativ. Det är enligt lag tillåtet för privatpersoner att producera el hemma. Oftast är egenproducerad el enklast genom en solenergi via en solcellsanläggning, Men det finns alternativ såsom bergvärme och vindkraft. Viktiga faktorer för produktion av el är vilka förutsättningar ditt hus, geografiska område eller andra faktorer har. Vi hänvisar dig till jämförelsetjänsten HemSol.se, läs mer om egenproduktion av el, enligt HemSol.se. Produktion av egen el lönar sig på längre sikt och är ett bra komplement till att ladda din elbil hemma. 

Finns det fördelar med att ladda elbil hemma utan laddbox?

Fördelen med att ladda elbilen utan laddbox och direkt genom väggutagget är att det är enkelt. Men dock inte lika kostnadseffektivt och säkert. En fördel gentemot laddning i vägguttaget är att du inte behöver ta hänsyn till riktlinjer och regler för säkerhet. Faktum är att Energirådgivningen rekommenderar att du laddar via en laddbox. Fördelen med vägguttag är att det inte behövs en auktoriserad återförsäljare som enligt fackman kan installeras, jämfört med laddbox.

Vilka är nackdelarna med att ladda elbilar från ett vägguttag?

Det finns primärt tre nackdelar med att ladda elbil från vägguttag:

 1. Det tar lång tid att ladda en elbil genom vägguttag. Beroende på elbilens storlek på batteri och effekt ur vägguttag tar en fullladdning mellan 10-20 timmar i tid.

2. Säkerheten är inte lika bra som en laddbox för elbilar. Anledningen är att det är relativt hög effekt som behövs för elbilar och många vägguttag har svårt att klara av denna höga strömförsörjning. Värsta scenariot innebär brandrisk.

3. Ökad energikostnad. Laddbox är något mer effektivt jämfört med vägguttag som kommer att höja din energiförbrukning, vilket kommer således öka dina kostnader för el.

Det är upp till dig själv att överväga om dessa nackdelar överväger fördelarna. 

Vad kostar det att ladda en elbil hemma?

När du laddar en elbil hemma betalar du ditt vanliga elpris. I Sverige har elpriset fluktuerat mycket de senaste åren och det har varit stora skillnader mellan de norra och södra delarna av landet. Därför är det svårt att avgöra en exakt kostnad för dig. 

Det enklaste sättet är att multiplicera elbilens batterikapacitet med ditt genomsnittliga elpris. Som exempel, har en mellanstorbil (exempelvis Tesla) en kapacitet på 60kWh och ditt elpris är 2kr per kWh kommer din kostnad bli 120kr för att ladda din elbil hemma. 

Tänk på säkerheten vid laddning av elbil i ditt vägguttag

Det finns en risk att vägguttaget inte orkar den kapacitet och effekt som bilen behöver. Detta kan sluta i kortslutning och eventuell brand. Se till att ha en brandsläckare nära. Minska risken genom att låta en auktoriserad elektriker installera eller inspektera ditt vägguttag innan du börjar använda det frekvent. Vägguttaget ska vara modernt och anpassat för högre effekt. Ett bra tips är att övervaka laddningen av din elbil de första gångerna så du kan vara alert och och agera brandman om eventuella problem skulle uppstå. 

FAQ – Vanliga frågor: 

Är det farligt att ladda elbil hemma genom vägguttag?

Ja, det kan vara farligt. Oftast är det inga problem så länge du har ett modernt vägguttag och låtit en auktoriserad elektriker installerat eller inspekterat det

Är det svårt att ladda elbil genom vägguttag hemma?

Nej, det är inte svårt att ladda din elbil genom ett vägguttag hemma hos dig. Det är samma process som att ladda genom en laddbox.

Lämna en kommentar

Item added to cart.
0 items - £0.00