elbilar

Så får du värme i din elbil

Traditionella bensin- och dieselbilar återanvänder den värme som skapas i avgassystemet för att värma bilens kupé. Men då elbilar inte har något avgassystem, hur värms elbilarna upp då?

I den här artikeln svarar vi på den frågan. Vi pratar även mer om hur man kan öka den räckvidd som gäller när klimatet är kallt och elbilen därför behöver kämpa kopiöst för att värma upp kupén.

 

Hur värms en elbil upp?

Elbilar värms upp med hjälp av en värmepump som specialanpassats för elbilar. Mer specifikt absorberar värmepumpens kondensator värme från atmosfären. Värmepumpen blåser därefter in luften i bilen. Att värma en elbil är kostsamt för batteriet, med en sämre räckvidd som följd.

 

Läs mer: Det finns generösa bidrag för elbilar, såsom supermiljöbilspremien.

 

Kan en elbil värmas upp mer effektivt?

Det skapas värme i en elbil, precis som när det kommer till bensin- och dieselbilar. Elbilarnas batterier är den största värmekällan, men det är svårt att nyttja den värmen för att kunna värma bilens kupé. En liten och effektiv värmepump är alltid det smartaste valet för att värma en elbil.

 

Lästips: Så många elbilar finns det i Sverige.

 

5 sätt att öka räckvidden när det är kallt ute

  1. Använd inte bilstereon. 
  2. Kör med Eco Driving-konceptet i åtanke. Det vill säga; håll en jämn hastighet och undvik att accelerera och bromsa för hastigt. Läs gärna mer om Eco Driving på OKQ8:s webbsida.
  3. Om din elbil har ett energisparläge, använd det.
  4. Värm bilkupén innan du sätter dig i bilen. Förslagsvis genom att ladda bilen i en laddstolpe.
  5. Kör saktare. Om du kör cirka 10 km/h saktare än vägsträckan tillåter ökar du räckvidden med 10 till 20 %.

Lämna en kommentar

Item added to cart.
0 items - £0.00