elbilar

Så fungerar en hybridbil – och vad är det?

En hybridbil kan alltid drivas med hjälp av el, men trots det betraktar man oftast inte hybridbilar som elbilar. I den här artikeln reder vi ut begreppen åt dig, och förklarar tydligt vad en hybridbil faktiskt är och vilka deltyper som existerar.

 

Läs mer: Så många elbilar finns det i Sverige.

 

Vad är en hybridbil?

En hybridbil är en bil som kan drivas med fler än ett drivmedel. De mest vanligt förekommande hybridbilarna drivs med hjälp av en förbränningsmotor för bensin eller diesel, som i sin tur kompletteras av en elmotor med varierande storlek och effekt. Laddhybriden har störst elmotor.

 

Laddhybriden

En laddhybrid har både en bensinmotor och en förbränningsmotor. I likhet med hur en elbil fungerar laddas batteriet via elnätet. Räckvidden är inte lång, och ligger i regel på cirka fem till sex mil. Så fort elen tagit slut är det bensin- eller dieseldrift som gäller för en laddhybrid.

Om du är intresserad av hur laddhybrider fungerar i detalj finns det en utmärkt artikel om det på KIA:s webbsida.

 

Fullhybriden

Fullhybriden har i likhet med laddhybriden två motorer; en elmotor och en förbränningsmotor. Fullhybrider kan man inte ladda i vanliga eluttag eller via en laddstolpe, de laddas i stället upp när du kör bilen. Fullhybrider använder bland annat spillvärme och bromsenergi för att ladda batteriet.

 

Lätthybriden

I en lätthybrid kompletteras förbränningsmotorn med en mindre elmotor som ger bilen en ”kraftboost” när den behöver det, exempelvis vid en omkörning. Du kan inte köra en lätthybrid på ren eldrift, och du kan inte heller ladda en lätthybrid på en laddstation eller i hemmet.

 

Videotips – alla gillar inte laddhybrider

I videon nedan förklarar Alrik, som är chefredaktör på Auto Motor och Sport vad han tycker om dagens laddhybrider. Han är inte lika förtjust i dem som vi, men lite perspektiv till sina egna tankar har aldrig skadat.

Lämna en kommentar

Item added to cart.
0 items - £0.00