Vanliga frågor

Eldrivna fordon blir nu en allt vanligare syn på svenska vägar i takt med att de stora biltillverkarna släpper egna modeller. Men det finns många frågor runt elbilar. Vad kostar det? Hur laddar man? Hur långt kan man köra? Här får du svar på de vanligaste frågorna.

Olika typer av elbilar

Vilka olika typer av elbilar finns det?
Det finns:

• Elbilar som enbart har elmotor och laddas externt via elnätet

• Hybridbilar. Dessa har en elmotor och en förbränningsmotor som även laddar bilens batterier. Hybridbilar kan inte laddas via elnätet.

• Laddhybridbilar. Även dessa har både el- och förbränningsmotor, men batterierna är större än i hybridbilarna och laddas främst via elnätet vilket gör att de kan köras längre på en batteriladdning än hybridbilar.

Bränslecellsbilar. Har en elmotor men energin till motorn kommer inte från ett batteri utan från en bränslecell som omvandlar till exempel vätgas till el ombord på bilen.

Vad betyder förkortningarna BEV, HEV och PHEV?
Förkortningarna står för de engelska benämningarna för de olika typerna av elbilar (som beskrivs ovan).

• BEV, Battery electric vehicle = elbilar

• HEV, Hybrid electric vehicle = hybridbilar

• PHEV, Plug-in hybrid electric vehicle = laddhybridbilar.

Att köpa och äga en elbil

Vad kostar det att köra en elbil?
Det är mycket billigare att köra en elbil än att köra en bensinbil. Erfarenheterna från testflottans rena elbilar är att bränslekonstnaden blir 1,5 till 2 kr per mil. De första resultaten från t ex Vattenfall och Volvos elbilstester visar att bränslekostnaden för en laddhybridbil bara är en tredjedel av bensinbilens bränslekostnad. När laddhybriden går på elektricitet kostar ”bränslet” 3 kronor per mil medan den kostar 9,30 kronor per mil när den går på diesel.

Får man bidrag för elbilar?
Elbilar är befriade från fordonsskatt de första fem åren. Elbilar har även lägre förmånsskatt om bilen är en förmånsbil. Personbilar kan få regeringens supermiljöbilspremie.

Slipper elbilar betala i Stockholms trängselskatt?
Alla elbilar får betala trängselskatt.

Vad är Elbilsupphandlingen?
I Elbilsupphandlingen som genomförts av Stockholms stad och Vattenfall har företag och organisationer som köpt eller leasat elbilar fått merkostnadsersättning från Energimyndigheten på upp till 100 000 kronor per bil. Medlen räckte till 566 eldrivna fordon och medlen tog slut under år 2014.

Hur mycket mer kostar det att köpa en elbil jämfört med en vanlig bil?
Inköpspriset för en elbil är idag upp till 200 000 kronor högre än en vanlig bil, framförallt beroende på att litiumbatterier än så länge är mycket dyra. Det finns en förhoppning om att priset ska sjunka i takt med att tillverkningsvolymerna ökar.

Vilka stora bilmärken är på gång med elbilsmodeller?

Se listan över elbilsmodeller

Att ladda en elbil

Hur långt kan man köra på en laddning?
Utvecklingen av batterier har gått snabbt de senaste åren och idag kan rena elbilar köra minst 100 km på en laddning, vilket täcker behovet av dagliga transporter för de flesta. Räckvidden påverkas av hur mycket bilens luftkonditionering och värmesystem används. Erfarenheter från de rena elbilarna i testflottan till upphandlingen visar att räckvidden reduceras vid minusgrader till en räckvidd på ca 70 km.

Finns det risker med att ladda en elbil?
Att ladda en serietillverkad elbil i ett jordat utomhusuttag är mycket säkert och inte mer riskabelt än att ansluta vilken annan elektrisk utrustning som helst.

Vad är på gång när det gäller laddning?

• Publika laddstolpar kommer att sättas upp i takt med att elbilarna blir vanliga i trafiken, till exempel på allmänna parkeringar, i p-husgarage och i anslutning till köpcentra.

• Snabbladdare som kan ladda batterierna från 10 till 80 procents laddning på 10 minuter finns redan nu på några platser i Sverige. En fråga som behöver utredas är dock hur snabbladdning påverkar batteriernas livslängd.

• Laddautomater kan bli verklighet snart. Det är laddplatser där el-anslutningen till bilen sker med hjälp av en robot. En annan teknik som är under utveckling är att ladda bilen trådlöst på särskilda platser via så kallad induktionsteknik – samma teknik som används i spisar med induktionshäll.

• Direktbetalning. Intelligenta betalningslösningar som ser till att kostnaden automatiskt dras från ett konto som kopplas till fordonet är under utveckling.

Var vänder jag mig om jag är intresserad av laddmöjligheter för till exempel företaget eller bostadsrättsföreningen?
Du kan exempelvis vända dig till Vattenfall – läs mer om Vattenfalls laddstolpar för elbilar (nytt fönster) eller till något annat kraftbolag.

Kan jag ladda på andra platser än hemma och på jobbet?
Än så länge finns inte så många tillgängliga laddstolpar för allmänheten. På www.uppladdning.nu finns de flesta platserna i Sverige redovisade.

Kan man dra en kabel från ett inomhusuttag för att ladda?
Det rekommenderas inte. Använd ett jordat utomhusuttag.

Hur kan jag ladda elbilen idag?
En elbil kan enkelt laddas över natten med ett vanligt jordat utomhusuttag på 230V och 10A. En bil med ett batteri på 10 kWh laddas under fyra till sex timmar. Med en trefasladdare går det ännu snabbare. Trefasladdning kräver särskild utrustning i bilen.

Copyright © 2020 Stockholms Stad & Vattenfall AB