Varbergs kommun startar elbilspool

Varbergs kommun köper elbilar som bara den inom ramen för Elbilsupphandlingen. Nu har de även startat en elbilspool. I första hand är det kommunens anställda som ska kunna använda sig av bilpoolen, men framöver är det tänkt att även invånarna i Varberg ska kunna hyra de tysta miljöbilarna.

Två elbilar ingår i kommunens bilpool. Först ska hyrsystemet testas av kommunens egna anställda, men innan midsommar är förhoppningen att också allmänheten ska kunna använda elbilarna. Då handlar det om kvällar och helger, och utöver timkostnaden tillkommer en månadsavgift för att vara medlem i bilpoolen. Och förhoppningen är att satsningen kommer att förändra synen på bilkörning.

– Syftet är att ställa om för en hållbar framtid, men syftet är också att få bort bil nummer två kanske. Att få bort bilar överhuvudtaget, att vi inte behöver ha så många bilar utan att vi tillsammans kan dela på en bil i en pool, säger Marlene Garhall, miljö- och logistikansvarig i Varbergs kommun.

Hur stort är behovet i en kommun som Varberg tror du?
– Varberg som innerstad är en ganska tät stad, det är väldigt svårt att få parkeringsplatser. Av den anledningen tror jag att det skulle vara mycket värt för dem som behöver göra ärenden i stan, att vara medlem i en elbilspool, säger Marlene Garhall.

Hur många elbilar har ni?
– I vår fordonspark finns för närvarande 11 elbilar genom Elbilsupphandlingen av modell Renault Kangoo som används som servicefordon i huvudsak, ett par för sjukgymnaster och arbetsterapeuter samt en som är placerad i hemtjänsten. Ytterligare två Renault Zoe personbil är beställda för hemtjänsten och en Mitsubishi Outlander till Hamn och Gatuförvaltningen. I elbilspoolen finns dessutom två  Nissan Leaf som är till för alla att hyra, avslutar Marlene Garhall.

Marlene Garhall är miljö- och logistikansvarig på Varbergs kommun

Marlene Garhall är miljö- och logistikansvarig på Varbergs kommun
Fotograf: Marie Hidvi

Copyright © 2020 Stockholms Stad & Vattenfall AB