IKEA har fastnat för elbilar

Thomas Carlzon, vd för IKEA AB, är en stor elbilsvän och berättar att alla små skåpbilar på IKEA fastigheter kommer att bytas ut och ersättas av elbilar. I dagsläget har IKEA fem eldrivna Renault Kangoo.

– Egentligen började det hela med ett grundmurat intresse för miljöbilar, säger Thomas. Vi har kört etanol och biogas under en lång tid.

Fastighetsteknikerna i Älmhult var bland de första i Sverige att köra eldriven Renault Kangoo inom ramen för Elbilsupphandlingen. IKEA producerar grön el i egen vindkraftpark så att det räcker till samtliga svenska IKEA-varuhus. Den egenproducerade elen räcker till elbilarna också.

Ann-Christine Hallström är inköpare på IKEA AB och Åke Nilsson har ansvaret för fastighetsteknikernas bilar. Båda var noga med att användarna fick testa att elbilen fungerade i deras verksamhet innan de beställde elbilen.

– Vi hade en bil här i Älmhult och testade den en längre tid 2011 till 2012, berättar Anne-Christine. Testen utföll väldigt väl och nu känns det som att bilarna verkligen har hamnat rätt. Totalt rullar elbilarna 700-800 mil per år och detsamma gällde bensinbilarna som användes tidigare, avslutar Ann-Christine.

– Våra elbilar fungerar bra även vintertid, säger Åke. Vi har inga startproblem och vi har bra komfort. Men bilen vi hade för test saknade dieselvärmare och tappade en del räckvidd på vintern. De nya elbilarna har en liten värmare som drivs med diesel från en liten extra tank, vilket är tryggare vintertid, förklarar Åke.

Johan Johnsson, fastighetstekniker vill inte byta tillbaka till den bensindriva Kangoon och detsamma gäller de kollegor som har fått chansen att köra eldrivet. Det blir många stopp längs gatorna inne på IKEA:s område och Johan konstaterar sakligt att bilen är mycket lättkörd både med och utan last.

– Att sätta bilen på laddning över natten sitter i ryggmärgen, säger Johan. Bra mycket smidigare än att åka och tanka på macken!

IKEA producerar grön el i egen vindkraftpark som räcker till både IKEA-varuhusen och elbilarna.

IKEA producerar grön el i egen vindkraftpark som räcker till både IKEA-varuhusen och elbilarna.

Copyright © 2020 Stockholms Stad & Vattenfall AB