Eskilstuna väljer elbilar i första hand

Eskilstuna kommun har som miljömål att i första hand välja elbilar eller biogasbilar före andra slags miljöbilar. Idag finns fyra elbilar och det ska bli många fler.

Eskilstuna kommun har idag 291 personbilar varav fyra elbilar Renault Kangoo, 95 elhybrider, 88 biogasbilar, 11 etanolbilar och 93 bensin- och dieselbilar med koldioxidutsläpp under 120 mg. De fyra Renault Kangoo används för person- och verktygstransporter inom kommunen.

– Det blir högst två mil om dagen då de körs korta sträckor inom kommunen. Bilarna är fulladdade jämnt så det har aldrig varit något problem. Enda skillnaden är att det krävs lite mer planering när man kör elbil, säger Mohammad Deravian, fordonsansvarig för Eskilstuna kommuns verksamheter med undantag för kommunala bolag.

Mohammad Deravian är väl förtrogen med Renault Kangoo som kommunen har använt i snart ett år. Han har nu även provkört elbilen Renault Fluence och laddhybriden Mitsubishi Outlander, två nya bilar i Elbilsupphandlingen.

– Båda bilarna var väldigt trevliga och roliga att köra. Jag var speciellt nyfiken på Renault Fluence eftersom vi har behov av fyrsitsiga elbilar. Fluence visade sig vara en rolig bil att köra och framförallt var den snabb, säger en imponerad Mohammad Deravian.

Eskilstuna kommun har som mål att i första hand köpa elbilar och biogasbilar före andra slags miljöbilar. Det gör att inte heller elhybrider är aktuella om det finns elbilar eller biogasbilar som passar för behoven.

– Närmast planerar vi att köpa tre eller fyra nya elbilar, två Renault Fluence för persontransporter och två tvåsitsiga Renault Kangoo för bland annat varutransporter. Största fördelen med elbilar är att de är rena och tysta, avslutar Mohammad Deravian som är mycket nöjd med kommunens elbilar och tror det lär bli många fler framöver.

- Eskilstuna satsar på elbilar, säger Mohammad Deravian, fordonsansvarig för Eskilstuna kommuns verksamheter med undantag för kommunala bolag.

– Eskilstuna satsar på elbilar, säger Mohammad Deravian, fordonsansvarig för Eskilstuna kommuns verksamheter med undantag för kommunala bolag.

Copyright © 2020 Stockholms Stad & Vattenfall AB