Järfälla har fallit för elbilar

Järfälla kommun har beställt sex Renault Kangoo som levereras i september. På försök provas en elbil i hemtjänsten. Elbilar har blivit ett hett alternativ i kommunen.

– Järfälla kommun har idag 150 fordon. Av dessa är det nog 104 som storleksmässigt skulle kunna bytas mot bilar i elbilsupphandlingen, säger Mattias Larsson, transport- och verkstadschef samt fordonsansvarig, Järfälla kommun.

Järfälla kommun har beställt sex tvåsitsiga Renault Kangoo med leverans i september och testar en elbil i hemtjänsten. Dessutom har kommunen fem Toyota Prius.
– Utfasning sker när befintliga fordon bedöms vara uttjänta och då överväger vi alltid om byte till elbil är möjligt eller om man kanske inte ens behöver någon ny bil utan kan gå, cykla eller använda bilpool istället, säger Mattias Larsson.

Någon bilpool har kommunen inte idag, men överväger att starta upp en.

Kommunen har installerat väggboxar som förberedelse för användningen av Renault Kangoo och andra kommande nya elbilar. Vid väggboxarna kan elbilar laddas mellan 16 – 07 varje dygn.
– Elbilar är bra för miljön. De släpper inte ut några avgaser. Med Renault Kangoo kommer maskinister att köra till skolor och fastigheter och med bilarna visa att kommunen arbetar för miljön. Men innan vi beställer elbilar i större skala måste vi veta hur, var och när man kan ladda och det måste vara enkelt!

Mattias Larsson har bland annat provkört Chervrolet Volt och Mitsubishi Outlander, båda nya i elbilsupphandlingen och bilar som han gillade att köra.
– Mitsubishi Outlander var en mycket trevlig bil som skulle kunna ersätta en del av våra fyrhjulsdrivna servicefordon. Förmodligen kan den också bli aktuell som förmånsbil. Chevrolet Volt var även den en mycket trevlig bil som också borde vara intressant som förmånsbil.

Mattias Larsson tycker att elbilar är väldigt bra för kommuner och verksamheter, men att det återstår många nötter att knäcka för att privatpersoner ska skaffa sig elbil.
– Därför kan det vara bra att ordna bilpooler så allmänheten får chansen att prova och bli lika förälskade i elbilar som vi är, avslutar Mattias Larsson.

Mattias Larsson med son klar att prova Mitsubishi Outlander.

Mattias Larsson med son klar att prova Mitsubishi Outlander.

Copyright © 2020 Stockholms Stad & Vattenfall AB