Det går att köra långt med en elbil om man kör klokt

Umeå Kommun utbildar alla förare regelbundet i sparsam körning, oavsett vilken bil de kör.

– Sparsam körning minskar i snitt bränsleförbrukningen med 10-15 procent hos oss, berättar Jan Lundberg, fordonsansvarig på Umeå Kommun, som idag har sju elbilar i drift från Elbilsupphandlingen.

För elbilar gäller att man kan köra längre sträckor om man kör snålt. Dessutom har alla Umeå Kommuns bilar ISA-utrustning (Intelligens Speed Adaptation) som hjälper föraren att hålla hastighetsbegränsningen. Utrustningen bidrar även till ett snålare körsätt.

Jan följer dessutom upp bilarna regelbundet och går igenom körjournaler m.m. för att se hur bilarna används och hur förarna kör.

– Elbilsrekordet hos oss på en dag är 19 mil, berättar Jan. Då hade föraren planerat resan smart och passat på att ladda under dagen vid flera tillfällen när elbilen stod parkerad. Den dagen var det 19 grader kallt ute och föraren hade värme i bilen och radion på utan problem. Det går att köra långt med en elbil om man tänker efter hur man kör, avslutar Jan.

Under en utbildning i sparsam körning lär du dig att köra sparsamt och ekonomiskt samtidigt som du värnar om miljön. I utbildningen går man igenom körsätt, teknik, trafik och miljö. Det är oftast både en teoretisk och en praktisk del i utbildningen. Det finns utbildningar för personbil, buss/lastbil och arbetsmaskiner.

Pia Söderlund som är ansvarig för EcoDriving-utbildningen på Sveriges Trafikskolors Riksförbund ger här några tips på vad du som kör elbil bör tänka på för att köra så sparsamt som möjligt:

– Accelerera mjukt istället för raskt och bestämt (som man kanske fick lära sig tidigare vid en ”sparsam körning”- utbildning för andra personbilar)!
– Tänk på att värme och AC faktiskt har stor inverkan på ”förbrukningen”. Ett tips för att få varmt snabbare är att sätta vredet på recirkulation tills önskad värme nåtts i kupén, och sedan ”öppna spjället” och minska på värmen.
– Bli om möjligt ännu bättre på att planera körningen! Håll blicken långt fram för att undvika stopp och hastiga inbromsningar!
– Tekniken mellan de olika bilmodellerna kan variera en hel del… det gäller att lära dig hur den bilen just du kör fungerar.

Här är en av Umeå Kommuns sju elbilar. Det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden i Umeå har fyra och Umeå Energi har tre elbilar. Alla utbildar sina förare i sparsam körning, vilket gör att förarna kör snålare och att elbilarna kan köra längre sträckor. Kanske något att inspireras av?

Här är en av Umeå Kommuns sju elbilar. Det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden i Umeå har fyra och Umeå Energi har tre elbilar. Alla utbildar sina förare i sparsam körning, vilket gör att förarna kör snålare och att elbilarna kan köra längre sträckor. Kanske något att inspireras av?

Copyright © 2020 Stockholms Stad & Vattenfall AB