Södermalms socialtjänst gillar elbilar

Södermalms stadsdelsförvaltning använder sedan december 2011 en elbil, Citroën C-Zero, och planerar att successivt ersätta bilar i vagnparken med fler elbilar.

Elbilen Citroën C-Zero används inom socialtjänsten för alla möjliga slags uppdrag som besök och transporter av klienter och gods. Bilen har använts sedan december 2011 och erfarenheterna är mycket goda enligt Inger Lund, fordonsansvarig och administrativ sekreterare, Social omsorg, Södermalms stadsdelsförvaltning.
– Vi är jättepositiva. Fram tills nu har vi inte haft några problem alls med bilen. Det skulle möjligen då vara att bilen har laddats ur några gånger när personal har glömt att släcka kupébelysningen, säger Inger Lund med ett leende.
– I bilen finns ett telefonnummer vi kan ringa för assistans dygnet runt och vi fick snabbt hjälp de få gånger bilen blev urladdad. Allt har annars fungerat bra. Vi kör i snitt fyra mil om dagen och har aldrig haft problem med räckvidden. Bland annat har vi kört till Länna och långt ut på Värmdö, fortsätter Inger Lund.

Även föraren Leif Hast är mycket positiv till elbilen. Han gillar att värmen kommer blixtsnabbt i kupén och att bilen är så tyst och skön att köra.
– Det enda negativa är möjligen att det inte finns en display på växelspaken vilket gör att det kan vara svårt att se inställt läge, säger Leif Hast som annars är mycket nöjd.
Efter varje körning laddas elbilen i garage med 16 A. Förvaltningen har däremot inte ännu provat att snabbladda elbilen. Närmast tänker förvaltningen skaffa en Renault Kangoo för klienttransporter.
– Den elbilen passar oss då den har bra utrymme för att kunna flytta klienter som är fysiskt handikappade. Det är lätt att komma in i och ut ur bilen, säger Leif Hast.

Förvaltningen har idag 12 miljöbilar som går på etanol, diesel eller gas. Nu finns planer på att istället skaffa fler elbilar i fortsättningen.
– Vi kommer successivt att ersätta bilar i vår vagnpark med elbilar, avslutar Inger Lund.

Både Inger Lund och Leif Hast på Södermalms stadsdelsförvaltning har positiva erfarenheter av förvaltningens elbil, en Citroën C-Zero. Fotograf: Lennart Johansson, Bildmedia

Både Inger Lund och Leif Hast på Södermalms stadsdelsförvaltning har positiva erfarenheter av förvaltningens elbil, en Citroën C-Zero. Fotograf: Lennart Johansson, Bildmedia

Copyright © 2020 Stockholms Stad & Vattenfall AB