Känner sig trygga med elbilar

Vattenfall Services Nordic AB använder 10 stycken Renault Kangoo för transport och service på fältet och underhåll vid kraftstationer.

– Vi har använt fem av elbilarna sedan i maj och fem sedan i september 2012. Hittills har allt fungerat enligt våra förhoppningar och vi känner oss väldigt trygga med elbilarna, säger Curt Andersson, fordonschef, Vattenfall Services Nordic AB.

En del av bilarna är tvåsitsiga och en del femsitsiga. De tvåsitsiga har ett utrymme utrustat med serviceinredning i skåp. Flera femsitsiga Renault Kangoo kommer att placeras i Norrland vid Kilforsens kraftstation och i Vuollerim för transport och service på fältet och underhåll av kraftstationer.

– Vi är jättenöjda och än så länge har vi inte haft några problem. Bilarna laddas från Vattenfalls laddstolpar. Med 16 A tar det 6-8 timmar att ladda. Vill vi snabbladda så kan vi använda en högre strömstyrka, berättar Curt Andersson.

Vattenfall anpassar elbilarnas placering till de etableringar där det finns verksamheter inom elbilens räckvidd på 8-10 mil, i norr lite kortare avstånd då klimatet påverkar räckvidden.

– Vi har laddstationer till alla elbilarna så laddstatus ska inte vara något problem.  De viktigaste nycklarna till bra elbilsägande är dock bra kunskap om elbilens funktioner och handhavande, understryker Curt Andersson.

Curt Andersson tycker Renault har varit väldigt seriösa i sin satsning på elbilar. Han berömmer även Upplands Bil i Kista som varit föredömliga och hjälpsamma.

– De har gett oss en bra utbildning om hur vi ska köra och vårda våra elbilar samt hur vi kan köra så energisnålt som möjligt.

Curt Andersson är väldigt positiv till att Renault Kangoo är en serietillverkad elbil vid Renaults fabrik och inte en bil som i efterhand konverterats till elbil.

– Drivlinan är densamma som andra Kangoo och i övrigt är elbilen också rätt lik en traditionell Kangoo förutom att den har elmotor. Det som är riktigt bra är att man kan leasa batterierna. Det gör att det är den enda elbilen med ett så bra pris, avslutar Curt Andersson.

Copyright © 2020 Stockholms Stad & Vattenfall AB