EU prisar Elbilsupphandlingen

Stockholms stad fick nyligen andra pris av EU för sitt engagemang i framförallt Elbilsupphandlingen och sina insatser för miljöbilar i stort. Priset delades ut på Civitas Forums konferens i Funchal, Portugal i oktober.

Motiveringen till priset

Fritt översatt från den engelska motiveringen till priset:  ”Stockholms stad har antagit utmaningen att genomföra en gemensam upphandling av eldrivna fordon. Nästan 300 organisationer från både offentlig och privat sektor deltar som köpare. Nationella myndigheter och experter har medverkat med kompetens. På detta sätt har utvecklingen mot fler elbilar i Sverige väsentligt underlättats. Utan Stockholms initiativ skulle elbilsintroduktionen förmodligen gå betydligt långsammare.”

EU prisar Elbilsupphandlingen

Eva Sunnerstedt från MIljöfövaltningen, projektledare för Elbilsupphandlingen, tar emot Stockholms pris som delades ut av Bruno Pereira, vice borgmästare i Funchal, Portugal.

Stockholm arbetar aktivt med trafikmiljön

Civitas är ett nätverk för städer som arbetar aktivt med trafikmiljöåtgärder med stöd av EU:s DG TREN. Totalt var 38 städer nominerade i 3 kategorier. Stockholm kom på andra plats i två av kategorierna: ”Technical Innovation” för Elbilsupphandlingen samt ”Civitas City of the Year” för miljöbilsarbetet i stort.

Motivation in English

“City of Stockholm has taken charge of a very complex procedure involving no less than 300 buyers from the private and public sectors, EV manufacturers, national authorities and experts, thereby considerably smoothing the way towards the deployment of electric vehicles. An electric charging infrastructure already exists in this city; this is an innovative approach to getting the vehicles to use it out there. Without the City’s intervention, this process could take years to get going”

 

Copyright © 2020 Stockholms Stad & Vattenfall AB