Stockholms elbilar har börjat jobba

Stockholm Parkering: ”Passar perfekt för mitt jobb”

Laddning av elbil (foto Mosebackemedia)

Per-Åke Jonsson på Stockholm Parkering drar ur kontakten ur laddningsaggregatet i garaget under Medborgarplatsen och kör ut på ett av sina många uppdrag. Det blir uppåt 1 000 mil runt om i stan på ett år.

– Bilen funkar jättebra, den väcker också uppseende vart man än kommer.

Uppdraget är att se till stadens alla så kallade ytparkeringar, det handlar om 5 570 p-platser.

Per-Åke Jonsson är områdesansvarig, vilket innebär att se till att god ordning råder på p-platserna. Det handlar om att kolla att asfalten är i gott skick, att skyltar och p-automater är ok. På vintern gäller det snöröjning, sandning med mera. Gatuparkeringen har Trafikkontoret hand om, men det finns jobb så det räcker på ytparkeringarna.

– Vi har många ”ögon” på stan som ringer om något måste åtgärdas, säger Per-Åke.

Denna dag går färden till parkeringen vid Skeppsbron, den som allt som oftast är fullbelagd. Här var allt i bästa ordning, förutom en skylt som satt snett och som Per-Åke snabbt rättade till.

Elbilen har sin egen p-plats med laddning i garaget under arbetsplatsen.

Elbil i tjänst hos Stockholm Parkering (foto Mosebackemedia)

– Jag kör inte längre än max sju mil på en dag, så jag behöver inte ladda någon annanstans, säger Per-Åke, som är förtjust i att köra bilen i stan.

Det är skönt att den går så tyst, men det är också ett problem, folk märker inte när man kommer.

– Kanske skulle man installera en diskret ringklocka i elbilar, som kan varna folk?

Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning: ”Går att parkera överallt”

Hemtjänsten först i Stockholms stad med elbil (foto Mosebackemedia)

– Jag kör två-tre mil varje kväll. Elbilen fungerar utmärkt, genom att den är så liten går den att parkera nästan överallt i bostadsområdena. Det säger Mussie Tsegay som ingår i hemtjänstens kvällspatrull i Rinkeby-Kista.

Han ser till de gamla och är beredd att rycka ut på larm om någon exempelvis ramlat i hemmet. På dagen ska även elbilen användas för att samköra ut matlådor till de gamla i området.

Stockholms första elbilar ingår i en testflotta i anslutning till den nationella elbilsupphandlingen som genomförs av Stockholms stad och Vattenfall.

Copyright © 2020 Stockholms Stad & Vattenfall AB